Ahoj, s blogem se stěhuji na své soukromé stránky, tudíž dále budu pro vás na blog.lafi.cz. Zachovejte mi přízeň, díky :)

Velikonoční mazanec

15. dubna 2009 v 19:39 | Lafi |  Vaření
Chtěl bych se s vámi podělit o jeden, právě vyzkoušený recept na velikonoce, co mě zaujal hned při pročítání. Původně na velikonoce nebylo v plánu pečení mazance, ale v našich místních superhyper marketech se mi nepodařilo něco alespoň zkousnutelného pořídit, dal jsem se proto do hledání na internetu po receptech. Předem bych rád řekl, že je docela náročný, jak na čas, tak i na postup. Tedy pro mě :) Nakonec ale půldenní snažení se myslím povedlo na výbornou! Všem moc chutnal a dva mazance zmizely ve chvíli.

Moje zkušenosti:
1. Vyplatí se pořádně pročíst a hlavně poslechnout část, týkající se přípravy jídla, je to opravdu důležité.
2. Na přípravu jsem potřeboval trochu víc času, utěšuju se tím, že jsem mazanec obecně dělal poprvé, tak snad šikovnějším rukám to nebude dělat problém.
3. V poslední fází před vložením do trouby jsem už nevydržel a dal do trouby mazance znovu nevykynuté. Asi kvůli tomu byly trochu splácnuté, ale na chuť ani na konzistenci to nemělo kupodivu vliv.

Ingredience:
1 balíček čerstvého droždí
100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
200-250 ml vlažného mléka
500 g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta
50 g spařených a opláchnutých rozinek
1-2 lžíce rumu
½ sáčku vanilkového cukru
¼ lžičky soli
trochu nastrouhané kůry z biocitronu
špetka muškátového květu
špetka mletého anýzu
2-3 žloutky
50 g pokrájených oloupaných mandlí
30 g vlašských ořechů
150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
1 vejce na potření
moučkový cukr na poprášení

Jak dlouho?
Doba přípravy: 40 minut
Kynutí: 2,5 hodiny
Pečení: 45 minut
Počet porcí: 2 bochánky

Příprava jídla
1 Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
2 Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte - nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
3 Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu 'přetužit'; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
4 Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
5 Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150-160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
6 Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem - své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
7 Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem , přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.
Na slavnostní velikonoční stůl patří i zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. Má tam místo jako symbol začátku velikonočního hodování; tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost, a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení. Název vznikl zřejmě zkrácením slova 'pomazanec' - tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává. Základem velikonočního mazance je podle tradičních receptů kynuté těsto; tady je několik rad, aby se dílo podařilo.

Chce to teplo
Nespěchejte, příprava kynutého těsta se skutečně nedá urychlit. Použijte samé čerstvé, kvalitní suroviny. V kuchyni by měla být stálá teplota okolo 25 stupňů, nižší teploty zpomalují kynutí. A pozor na průvan - raději během práce nevětrejte.
Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu. Důležité je vyndat včas vejce z lednice! Ve starších kuchařkách doporučují nahřát mouku, bude však stačit, když ji ponecháte dostatečně dlouho v teplé místnosti.

Na pořadí záleží!
Mouku prosijte; krásně se provzdušní. Část nechte stranou na podsypávání: řidší těsto se vám bude lépe zpracovávat a je šikovnější přidávat mouku než ředit příliš tuhé těsto mlékem. Větší část mouky smíchejte s ostatními surovinami, přidejte vykynutý kvásek a nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Je důležité dodržet tohle pořadí: kdybyste přidali nejdřív tuk, obalil by zrnka mouky a ta by pak nemohla správně nabobtnat mlékem.

Správný tvar a úžasné finále
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte a utvořte z něj bochánek; počítejte s tím, že během pečení se ještě zvětší. Upečte ho podle návodu v našem receptu a pak své dílo nechte při pokojové teplotě vychladnout. Nejlepší je umístit ho na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu. Ještě ho pomažte máslem; získá díky tomu krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký. Než mazanec ponesete na stůl, pocukrujte ho - a těšte se na zasloužené ovace!

Uvádím odkaz na web, třeba tam najdete i jiné dobroty. Tady je.

Tak hodně štěstí při pečení a dobrou chuť!

P.S.: Ještě mám recept na beránka, ale nenašli jsme formu, takže až někdy příště.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama