Ahoj, s blogem se stěhuji na své soukromé stránky, tudíž dále budu pro vás na blog.lafi.cz. Zachovejte mi přízeň, díky :)

Zapékané brambory se špenátem a nivou

23. dubna 2009 v 16:52 | Lafi |  Vaření
Recept jsem našel různě po internetu, tak nebudu uvádět odkazy a rovnou se svámi o něj podělím. Zaujal mě svou jednoduchostí a to jak vlastní přípravy, tak nenáročností na suroviny. Ostatně posuďte sami, tady je:

Potřebné přísady
  • 500 g brambor vhodných na kaši
  • 1 bal. špenát
  • 1 červená cibule
  • lžíce oleje (já používám sádlo)
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g strouhaného sýra s modrou plísní (typu Niva)
  • 1 vejce
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava

Brambory uvařte a rozmačkejte . Nemusí být úplně najemno, malé kousky brambor tvoří pěknou strukturu. Dozlatova osmažte cibulku na lžíci oleje a přidejte spařený nebo rozmražený špenát s prolisovaným česnekem. Do zapékací mísy vložte brambory, špenátovou směs, vajíčko, dvě třetiny nastrouhaného sýra. Podle chuti a typu sýra směs osolte, pak opepřete a promíchejte. Posypejte zbytkem sýra a zapékejte přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Hodí se jako barevně ladící příloha k masům, nejlíp k uzenému, anebo kaši můžete podávat
samotnou místo hlavního jídla.

Teď při psaní mě ještě napadá takový experiment. Většinou bramborové kaše (myslím tím poctivé domácí) mají snahu být docela těžké a jakoby suché. V tomto případě tomu může pomoci i sýr a ta lžíce oleje, nebo sádla to moc nespasí. Samozřejmě záleží jaké máte brambory. Také se dá namítnout, že se ve finále dá na kaši trocha másla, ale v takovéhle kombinaci bych s tím byl opatrný. Mě se osvěsčilo do kaše přidávat smetanu, nebo alespoň mléko. Co si o tom myslíte vy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama