Ahoj, s blogem se stěhuji na své soukromé stránky, tudíž dále budu pro vás na blog.lafi.cz. Zachovejte mi přízeň, díky :)

Éčková klobása

24. ledna 2010 v 18:59 | Lafi |  Ze života
Nedávno mě honila mlsná a připletla se mi do cesty klobása z vánoc. Ve fešném obalu jakási španělská specialita. Jako na potvoru jsem si všiml přilepeného štítku se složením a ze své vrozené zvědavosti začal luštit a dost nemile mě překvapilo složení. Nedalo mi to a jal se rozkódovávat ta éčka. Tady je výsledek.

Dobrou chuť!


Vepřové maso - hurá!
Sojové bílkoviny - nechápu co dělají v klobáse
Dextrin - o něm se je možné doslechnout například při pečení chleba
Laktoza - to je mléčný cukr
Sůl - jasně
Dextroza - další cukr
Mléčné bílkoviny - co dělají v klobáse?!
Přírodní koření - existuje snad nějaké syntetické?!
Aroma - raději se neptám co to je
E 451 - Trifosforečnany, sekvestrant, regulátor kyselosti, zahušťovadlo, 3
E 301 - Askorbát sodny, antioxydant, 1
E 250 - Dusitan sodný, konzervant, stabilizátor barviva, 5
E 252 - Dusičnan draselný, konzervant, stabilizátor barviva, 4
E 124 - Ponceau 4R (syn. Košenilová červeň A), barvivo, 4

Tady je stupnice škodlivosti potravinových přísad
0Přírodní látka, získaná přírodní cestou
1Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky
2Syntetická přísada, bez známých vedlejších účinků
3Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě, ...
4Přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity, stresu ...
5Přísada, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu, stres, ...
6Přísada, která má pravděpodobně karcinogenními účinky
7Látka ohrožující zdraví
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Orlan Orlan | Web | 24. ledna 2010 v 19:02 | Reagovat

Wow... Tak tahle klobáska vypadá docela zákeřně. *radši ani složení nečte, jinak by nemohla jíst tři čtvrtiny potravin s čistým svědomím*

2 Jeremy Jeremy | Web | 25. ledna 2010 v 7:25 | Reagovat

co na to říct. "je to hnus, velebnosti", jak by řekl klasik. toto radši nejíst. děkuji za link na ty éčka a hezky zpracovanou stupnici :-) určitě se mi to bude někdy ještě hodit.

3 Šárka Šárka | Web | 26. ledna 2010 v 11:56 | Reagovat

Ale určitě byla dobrá, viď? :-) V dnešní době už nevyrábějí normální masné výrobky, ale prý v Německu to je kvalitnější...éčka jsem už taky rozebírala. asi nám nezbývá nic jiného, než se na to buď vykašlat, nebo kupovat potraviny, které nemají tak dlouhou trvanlivost a nejsou tolik barevné, ale člověk se tomu stejně nevyhne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama