Ahoj, s blogem se stěhuji na své soukromé stránky, tudíž dále budu pro vás na blog.lafi.cz. Zachovejte mi přízeň, díky :)

Hliník!

30. srpna 2010 v 10:16 | Lafi |  Ze života
Jako malé robě pamatuju doby, kdy byly nejen ve školních jídelnách oblíbené příbory z hliníku. A nejen to. Ešusy, kuchyňské nádobí, všemožné naběračky, to vše se dalo sehnat vyrobené z tohoto kovu.


Najednou, jako by mávnutím kouzelného proutku se začalo všude říkat, jak je to všechno hliníkové nádobí a příbory strašně nezdravé a je nutné ho nahradit nerezovým. Tenkrát jsem to bral jako fakt, přece jen hliník je docela mekký kov a občas zbyla po něm určitá pachuť.

Co mě ale dodnes překvapuje, na jednu stranu jsme se zbavili zdraví škodlivého vybavení kuchyně a na druhé straně vesele kupujeme například jogurty a nejen je s hliníkovými víčky. Kolikrát jsem si říkal, co to musí udělat k tím kovem, když je například několik týdnů vystaven působení takového kyselého prostředí, jaké je v mléčných výrobcích. Podle mě se to musí dostat i do toho jogurtu.

Na internetu jsem o tom nenašel rozumné informace, které by vzbuzovaly alespoň náznak serioznosti. Co si to tom myslíte?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Já | Web | 30. srpna 2010 v 10:38 | Reagovat

Eh? No to máš pravdu!
...a teď mám brouka v hlavě ^^

2 Shariony Shariony | Web | 30. srpna 2010 v 17:31 | Reagovat

Jasně, to vím už dávno ;-) Proto se radí neoblizovat víčka od jogurtů :-P Myslím ale, že hliník zas až tak nezdravý není. Spíš ve velkém množství po dlouhou dobu. Slyšela jsem ale, že se teď vyrábějí některé počítače a další moderní technika ze speciálních materiálů, které mají rakovinné účinky... :-? Bohužel si nepamatuju název toho materiálu, ale snad to už bylo zakázáno vyrábět.. :-?

3 Lafi Lafi | 30. srpna 2010 v 20:32 | Reagovat

[2]: Někdy mám neodbytné nutkání všechny ty technické vymoženosti, reklamy a špatné zprávy hodit za hlavu, pořídit si chalupu v Beskydech, nebo kdekoli jinde na horách, daleko od civilizace a zemědělčit. Bylo by to tvrdé, ale třeba by byl člověk víc šťastný bez všech těch "nezbytností".

4 Awali Awali | Web | 30. srpna 2010 v 20:55 | Reagovat

u nas na chemii nam proka vysvetlovala ze je to pokrite este niakou vrstvickou (neviem coho presne teraz ) a preto to neni skodlive v kazdom pripade nas ale aj upozornila ze si nemame do hlinikovych obalov balit ziadne kysle veci ..
No myslim ze viecka su bezpecne ak chces tak ked zacne skola mozem sa na to zase popitat ;)

5 Libor Libor | Web | 2. září 2010 v 20:02 | Reagovat

Souhlasím, hliník byl všude a teď nikde, i když doma máme pořád jednu hliníkovou lžíci, co když bude mít za pár let nějakou cenu? :-)
S těmi jogurty nevím, ale mám dojem, že to je tak, jak říká Awali.
Koneckonců dnes jíme tolik geneticky upravených potravin, že je to vlastně bohužel jedno :-(.

6 Hanka Hanka | Web | 2. září 2010 v 21:04 | Reagovat

Všechno jsou to obchodní triky! Léta se tvrdilo, kolik je ve vejcích cholesterolu a teď to zase není pravda. Po revoluci se změnila spousta zaběhnutých věcí a se vstupem do EU zrovna tak. Mám zkušenost s alobalem, kterým jsem kdysi dávno přikryla mísu s bramborovým salátem. Přes noc byl alobal v místě, kde se salátu dotýkal, rozleptaný. Věřím tomu, o čem se můžu přesvědčit, ale k tomu, co se píše v médiích, moc důvěry nemám. :-?  Hanka

7 JiHei in Natura - Fotografie JiHei in Natura - Fotografie | Web | 8. září 2010 v 14:17 | Reagovat

[3]: Souhlasím, Lafi...jen ty Beskydy bych vyměnila za Vysočinu :-) 8-) .

8 gaemo gaemo | 26. května 2016 v 12:16 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama