Ahoj, s blogem se stěhuji na své soukromé stránky, tudíž dále budu pro vás na blog.lafi.cz. Zachovejte mi přízeň, díky :)

Olomoucké tvarůžky, Pomazánka

1. prosince 2013 v 9:33 | Lafi |  Vaření
Na tuhle dobrotu se po internetu válí spousta receptů. Většina mi nevyhovovala, protože autoři používají pomazánkové máslo, což je blivajs. Nicméně, nasál jsem inspiraci a vytvořil vlastní recept. Mým cílem bylo jednak použít kvalitní suroviny, a když jsou tvarůžky veskrze Česká záležitost, nedávat cizozemské ingredience.


Co budeme potřebovat?
  • Olomoucké tvarůžky
  • tvaroh
  • olej
  • cibuli
  • pivo
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • česnek
  • sladká paprika
  • volitelně feferonku

Jak na to?
Do mísy dáme tvaroh, na hrubém struhadle nastrouháme tvarůžky a přidáme najemno nakrájený, nebo utřený česnek, zbavený klíčků. Na sporáku v rendlíku rozehřejeme olej a v něm orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku. Do ní můžeme přidat nakrájenou feferonku. Na poslední chvíli přidáme sladkou papriku kvůli barvě a nepřestáváme míchat. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout. Potom orestovanou cibulku přidáme do mísy k tvarůžkům. Ochutíme solí, pepřem, můžeme přidat nasucho orestovaný kmín. Mícháme, než se všechny suroviny spojí. Stále ochutnáváme a kontrolujeme chuť. Postupně do vznikající pomazánky přidáváme pivo. S ním opatrně, stačí velký panák, při větší dávce by nám mohla pomazánka zhořknout. Když všechno dobře rozmícháme, dáme do vhodné nádoby a necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne. Dobrou chuť.

Víte že, tvarůžky mají v sobě velké množství bílkovin a skoro žádný tuk? Ač se to nezdá, jsou výborné na různé diety, třeba pro sportovce. Na stránkách výrobce, najdete i jiné recepty, včetně popisu výroby a rozepsání nutričních hodnot.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 JiHei - Fotografie JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 15. prosince 2013 v 16:19 | Reagovat

Teda to musí být mňamka!! :) Někdy zkusím! :)
Ještě bych se tě chtěla zeptet - chtěla jsem napsat komentář na tvůj druhý blog - k výběrů foťáků, ale nějak se tam ztrácím. Možná jsem vyčerpaná z předvánoční honičky ;), ale prostě jsem tam nenašla okno pro vepsání komentáře a je to tam nějak jinak, než dřív. V příštích dnech se tam vrátím a zkusím to znovu...

2 JiHei - Fotografie JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 15. prosince 2013 v 16:32 | Reagovat

[1]: Aha, už chápu - ono je to všude na blogspotu, takže asi nějaká momentální závada :-I

3 JiHei - Fotografie JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 22. prosince 2013 v 10:39 | Reagovat

Přeji krásné Vánoce, zdravíčko a pohodový nový rok! :)

4 T(h)om T(h)om | Web | 5. ledna 2014 v 22:39 | Reagovat

Kdybych chtěl rejpat (což by mě samozřejmě ani ve snu nenapadlo) napíšu, že tvarůžky - hlavně olomoucké - jsou veskrze moravská záležitost, ale byl by to ode mě jen nepěkně přehnaný patriotismus :) Každopádně ten recept vypadá zajímavě. "Tvargle" se dají připravit všelijak a skoro vždycky to stojí za to, jak můžou dosvědčit mnohé mlsné jazýčky i fajnovější nosy :-D

5 Lafi Lafi | 14. února 2014 v 21:23 | Reagovat

Díky všem za pěkné komentáře!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama